Orthomoleculaire therapie
Wat en waarom Orthomoleculaire therapie?
Orthomoleculaire therapie richt zich op het bevorderen van de gezondheid of het herstellen van ziekteprocessen. De behandeling heeft tot doel om de lichaamscellen (de bouwstenen van ons lichaam) te voorzien van optimale hoeveelheden, mineralen, vitamines, juiste vetten en andere noodzakelijke voedingsstoffen.
Orthomoleculaire geneeskunde is in feite een synoniem voor ‘voedingsgeneeskunde’. De orthomoleculaire therapie streeft ernaar om met voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo min mogelijk schadelijke stoffen. Door het lichaam weer de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft, kunnen systemen die uit balans zijn geraakt zichzelf herstellen. Symptomen die hierdoor waren ontstaan kunnen dan verbeteren of zelfs verdwijnen. Ook bij chronische klachten.
Orthomoleculaire therapie richt zich op het aanpakken van de oorzaak. In een anamnese (intakegesprek) wordt de werkelijke oorzaken van de symptomen in kaart gebracht, en zoeken we uit welke systemen een rol spelen bij het ontstaan van de symptomen. De behandeling richt zich op voeding, suppletie, levensstijl en beweging en geeft je lichaam zelf de middelen om de systemen in het lichaam weer optimaal te laten verlopen.
Een aantal voorbeelden van het ontstaan van tekorten die het systeem kunnen verstoren:
Een jodiumtekort leidt tot te weinig productie van schildklierhormoon, waardoor de stofwisseling trager gaat verlopen.
Een magnesiumtekort kan leiden tot spierkramp, hartkloppingen, hoofdpijn en obstipatie.