top of page

Orthomoleculaire therapie 

Wat en waarom Orthomoleculaire therapie?

Orthomoleculaire therapie richt zich op het bevorderen van de gezondheid of het herstellen van ziekteprocessen. De behandeling heeft tot doel om de lichaamscellen (de bouwstenen van ons lichaam) te voorzien van optimale hoeveelheden, mineralen, vitamines, juiste vetten en andere noodzakelijke voedingsstoffen.

 

Orthomoleculaire geneeskunde is in feite een synoniem voor ‘voedingsgeneeskunde’. De orthomoleculaire therapie streeft ernaar om met voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo min mogelijk schadelijke stoffen. Door het lichaam weer de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft, kunnen systemen die uit balans zijn geraakt zichzelf herstellen. Symptomen die hierdoor waren ontstaan kunnen dan verbeteren of zelfs verdwijnen. Ook bij chronische klachten.

Orthomoleculaire therapie richt zich op het aanpakken van de oorzaak. In een anamnese (intakegesprek) wordt de werkelijke oorzaken van de symptomen in kaart gebracht, en zoeken we uit welke systemen een rol spelen bij het ontstaan van de symptomen. De behandeling richt zich op voeding, suppletie, levensstijl en beweging en geeft je lichaam zelf de middelen om de systemen in het lichaam weer optimaal te laten verlopen. 

Een aantal voorbeelden van het ontstaan van tekorten die het systeem kunnen verstoren:

vinkjeR.png

Een jodiumtekort leidt tot te weinig productie van schildklierhormoon, waardoor de stofwisseling trager gaat verlopen.

vinkjeR.png

Een magnesiumtekort kan leiden tot spierkramp, hartkloppingen, hoofdpijn en obstipatie. 

Meer weten? Bekijk dan de video over orthomoleculair geneeskunde om te zien wat dit precies inhoudt.

bottom of page