top of page

Wat is kPNI?

De kPNI bestudeert interacties tussen de psyche, het zenuwstelsel en het immuunsysteem. De psyche heeft direct invloed op ons immuunsysteem, onze stofwisseling en omgekeerd. Door het samenbrengen van deze inzichten vallen de puzzelstukjes in elkaar en krijgen we een indruk van het grotere geheel. De k-PNI stelt dat flexibiliteit de basis is van een goede gezondheid

kPNI is vooral een manier om te achterhalen wat er aan de hand is, hoe het lichaam als een geheel functioneert bij gezondheid en ziekte. De kPNI sluit goed aan bij de inzichten uit de natuurgeneeskunde, de orthomoleculaire geneeskunde en zelfs bij de oosterse geneeswijzen

 Het symptoom is nooit het echte probleem

De k-PNI wordt ook wel omschreven als de wetenschap van de film, omdat het in de zoektocht naar de echte oorzaak van jouw klachten steeds jouw levensfilm terugspoelt. Zo zien we dat een vergeten probleem uit het verleden (bijvoorbeeld een virale of bacteriële belasting ,een trauma  of onopgeloste stress, ) vaak de start was voor het ontstaan van een aantal  klachten. Enkel het symptoom aanpakken helpt voor het symptoom en laat de achterliggende oorzaken van de klacht onopgelost. Inzichten in het waarom en toepassen van verandering in levensstijl brengen een lange termijn oplossing en zo ook controle over jouw gezondheid. Ooit keken geneeskundigen op die manier naar klachten, maar na verloop van tijd zijn er in de reguliere geneeskunde specialisaties ontstaan (psycholoog, neuroloog, endocrinoloog, immunoloog, cardioloog etc.). 

In de huidige Westerse geneeskunde worden ziektesymptomen veelal los van elkaar gezien, zonder verbanden te zoeken, dat is vaak gunstig maar daardoor kunnen ziektebeelden soms niet optimaal behandeld worden.

Dit heeft ertoe geleid dat men bijvoorbeeld bij de ziekte van Hashimoto als reguliere oplossing kist voor het aanvullen van schildklierhormoon . Bij Hashimoto wordt de schildklier door het immuunsysteem aangevallen, waardoor schade ontstaat. Hierdoor neemt de schildklierfunctie af en wordt er minder schildklierhormoon geproduceerd. Uiteindelijk kan er een tekort aan schildklierhormoon ontstaan, waardoor klachten optreden. Verder wordt er niet naar gekeken waardoor het immuunsysteem de schildklier aanvalt.

Als je snapt hoe alles met elkaar verbonden is kun je erachter komen waardoor het immuunsysteem de schildklier aanvalt. Het immuunsysteem wordt onder andere op een negatieve manier beïnvloed door voedingstekorten, chronische stress, blootstelling aan bepaalde voedingsmiddelen en gifstoffen, een verkeerde samenstelling van darmbacteriën en een ‘lekkende darm’. Het aanpakken van de oorzaak leidt tot een vermindering van klachten.

 De  wetenschap kPNI is systemisch denken binnen de geneeskunde, zoeken naar  verbanden  tussen de evolutionaire biologie, de biochemie en de fysiologie van de mens om vervolgens het ziek-zijn te kunnen verklaren.

Energie is de drijfveer achter evolutie. Een tekort aan energie door een verstoorde energieverdeling binnen het lichaam speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en in stand houden van chronische klachten. Een tekort aan energie in een bepaald lichaamsdeel leidt tot een verminderde functie en klachten. Het herstellen van de energieverdeling in het lichaam speelt daarom een hoofdrol binnen de kPNI.

 

Inzicht in welke mechanismen er verstoord zijn geraakt, is dus nodig om een goed behandelplan op te kunnen stellen en klachten in de kern aan te pakken.

Optimale voeding, het intelligent gebruik van voedingssupplementen, lifestyle interventies, beweging, stress release, herstel van het bioritme, fytotherapie, ademhalingsoefeningen, en verbeteren van het emotioneel en mentaal welzijn, kunnen helpen het lichaam diepgaand te herstellen.

It's all about energy!

bottom of page