top of page

Darmonderzoek

Wanneer kan darmonderzoek waardevol zijn?

Darmonderzoek kan zeer waardevol zijn bij klachten zoals:

vinkjeGr.png

(Chronische) vermoeidheid

vinkjeGr.png

Maagklachten

vinkjeGr.png

Huidproblemen

vinkjeGr.png

Depressie

vinkjeGr.png

Terugkerende hoofdpijn of migraine

vinkjeGr.png

Verlaagde weerstand of vaak terugkerende infecties

vinkjeGr.png

Stoornissen in de (suiker)stofwisseling

vinkjeGr.png

Allergieën

Wat wordt er getest bij darmonderzoek?

vinkjeR.png

De goede darmbacteriën: de 5 belangrijkste soorten die we in de darm nodig hebben.

vinkjeR.png

Slechte darmbacteriën: als er in de darm overlast is van bepaalde slechte bacteriën dan geeft het onderzoek inzicht in de hoeveelheid slechte bacteriën in de ontlasting.

vinkjeR.png

Overlast schimmels gisten: deze zijn ook waarneembaar in de ontlasting.

vinkjeR.png

Zuurgraad van de ontlasting: een goede zuurgraad is enorm belangrijk. Als een zuurgraad uit balans is, geeft dit bijvoorbeeld een onbalans in de vertering of infectiegevoeligheid aan.

vinkjeR.png

Structuur en kleur van de ontlasting: de Bristol Stool Chart geeft ons informatie over de kwaliteit van de ontlasting, aanwijzingen over bepaalde verteringsproblemen en/of verdenking van parasieten in de darm.

vinkjeR.png

Ontstekingen: in uw ontlastingsmonster wordt gezocht naar de aanwezigheid van specifieke ontstekingseiwitten die aangemaakt kunnen worden in de darmcellen. Het waarnemen van deze eiwitten is erg belangrijk om een ontsteking in een vroeg stadium op te sporen. Dit eiwit is een belangrijke leidraad in het behandelplan.

vinkjeR.png

Afweerreactie: De slijmvliezen in de darm hebben onder andere de taak om het lichaam te beschermen tegen aanvallers van buitenaf, zoals bacteriën schimmels en parasieten. Het sIGA en Beta defensin 2 zijn stoffen die onderdeel uitmaken van deze afweerreactie. Door dit te meten, zie je hoe het afweermechanisme in de eerste instantie werkt of dat het uitgeput is. Verschillende oorzaken, zoals afvalstoffen, virussen, bacteriën, een slecht voedingspatroon en ontsteking, kunnen het slijmvlies van de darm beschadigen waardoor het deze taak niet meer goed kan uitvoeren.

vinkjeR.png

Voedingsmiddelenallergie/voedingsovergevoeligheid: als het in de darmen misgaat en de gevoelige balans tussen noodzakelijk en schadelijke organismen verstoord raakt dan is dit vaak het begin van een allergie en/of een overgevoeligheid voor bepaald voedsel. Deze problemen kunnen op allerlei manieren ontstaan in de vroege jeugd of op latere leeftijd. Het aanpassen van uw voedingspatroon is dan een essentieel onderdeel van het behandelplan om de darm weer op orde te krijgen. Als er voedingsprobleem in de ontlasting ontdekt wordt is het handig om nog een bloedtest te doen, om verdere schade te voorkomen.

vinkjeR.png

Virulente factoren: deze kunnen ervoor zorgen dat u ziek wordt, met name door de afvalstoffen die worden gevormd. Vooral de lever en de darmwand lijden aan deze sterk belastende stoffen. Deze test is vaak belangrijk kwaliteit van de darm microbiota te beoordelen.

bottom of page